2024 İhracat Hedefleri ve Rekabetçilik Sorunları

img
Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık ihracat hedefini belirledi. Ancak, artan maliyetler ve döviz fiyatları nedeniyle hedef 264 milyar dolara çekildi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların karşılaştığı zorlukları ve çözüm önerilerini paylaştı.

2024 İhracat Hedefleri ve Rekabetçilik Sorunları

Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık mal ihra­cat geliri hedefi belirledi. Ancak, yüksek enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle hedef 264 milyar dolara çekildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların karşılaştığı zorlukları ve çözüm önerilerini dile getirdi. 2025 yılı için beklentiler ve öneriler de gündeme geldi.

İhracat Hedefleri ve Zorluklar

Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlemişti. Ancak, yüksek enflasyon ve döviz fiyatlarının artışı, bu hedefin tutturulmasını zorlaştırdı. Gültepe, “Üretim maliyetlerinde dolar bazında Asya’daki rakiplerimizden yüzde 40-50, Avrupa’daki bazı ülkelerden ise yüzde 15-20 pahalıyız” dedi. Bu durum, emek yoğun sektörlerde rekabetçiliği zayıflattı.

Gültepe, “Küresel pazarlarda talebin yavaş seyrettiği bir dönemde rekabetçiliğin zayıflaması, hazır giyim, tekstil ve deri gibi emek yoğun sektörlerde pazar kayıplarına neden oldu” şeklinde konuştu. İhracatçıların karşılaştığı bu zorluklar, 2024 hedeflerinin revize edilmesine yol açtı.

2025 Beklentileri ve Çözüm Önerileri

Başkan Gültepe, 2025 yılı için kamuya beklentilerini açıkladı. “İhracatçı için kısa vadede girdi maliyetleriyle döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmüyor” dedi. Ayrıca, emek yoğun sektörlerde işverenin üzerindeki istihdam yükünün azaltılması gerektiğini vurguladı.

Gültepe, “2025’le birlikte bu sorunların aşılacağını umut ediyoruz. Hızımızı kesen engeller kaldırılırsa, 2025’te 280 milyar dolarlık hedefi yakalayabiliriz” ifadelerini kullandı. Bu hedefe ulaşmak için gerekli adımların atılması gerektiği belirtildi.

Rekabetçilik ve Verimlilik

TİM Başkanı, “Türkiye rekabetçi kur, ucuz işgücü ile yoluna devam edemez” dedi. Ancak, yüksek kur taleplerinin olmadığını belirtti. “Biz sadece enflasyonla kurun paralel hareket etmesini istiyoruz” dedi. Bu durum, ihracatın sürdürülebilirliği açısından önem taşıyor.

Gültepe, “Orta ve uzun vadede verimliliğimizi ve katma değerli üretimimizi artırmak durumundayız” diyerek, rekabetçiliğin yeniden sağlanması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, girdi maliyetleri ile kur arasındaki makasın daralması gerektiği ifade edildi.

Jeopolitik Gelişmeler ve İhracat

Gültepe, “Coğrafyamızdaki jeopolitik gelişmelerin ihracat performansımıza olumlu veya olumsuz yansımaları olacaktır” dedi. Bu gelişmelerin nasıl seyredeceği, zamanla görülecek. Ayrıca, ABD seçimlerinin ardından Trump politikalarının Türk ihracatçısı için riskler taşıyabileceği belirtildi.

“Trump’ın yerli üretimi desteklemek için korumacılık önlemlerini artırması bekleniyor” diyen Gültepe, “Ancak biz her şeye rağmen yeni dönemde de ABD’ye ihracatımızı artırmak için çabalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Bu durum, ihracatçıların gelecekteki stratejilerini etkileyecek.

Mısır’a Yönelen Yatırımlar

Hazır giyim sektöründeki bazı firmaların Mısır’a yönelmesi, üretim maliyetlerinin cazip olmasından kaynaklanıyor. Gültepe, “Mısır ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması, firmalara önemli bir avantaj sağlıyor” dedi. Bu durum, Türkiye’nin yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Gültepe, “Mısır’a giden firmaların geri dönmesi için ülkemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Bu bağlamda, üretim maliyetlerinin makul seviyelere gelmesi gerektiği vurgulandı.

2025 Hedefleri ve Pazar Stratejileri

TİM, 2025 yılında hedef pazarları belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Gültepe, “2024 yılında 58 ülkeye 117 ticaret ve 18 alım heyeti düzenledik” dedi. 2025 yılında bu sayıların artırılması hedefleniyor.

Gültepe, “Balkanlara yönelik açılım kapsamında Bulgaristan ve Arnavutluk gibi ülkeleri hedefliyoruz” diyerek, ticaretin yapılabildiği her kıtadan en az bir ülkeye heyet planlandığını belirtti. Ayrıca, e-ticaret heyetlerinin de devam edeceği ifade edildi.

Bize Ulaşın